Alversund Auto AS er godkjent av Statens Vegvesen til å utføre EU-kontroll på din bil (opp til 7,5 tonn).

Hva er EU-kontroll?

EU-kontroll, også kalt Periodisk Kjøretøykontroll (PKK), er en lovpålagt kontroll alle bileiere må gjennomføre på bilen sin. Første gang når bilen er 4 år gammel, deretter annet hvert år hvis bilen har en totalvekt på under 3500 kg. Er kjøretøyets totalvekt over 3500 kg skal kjøretøyet på EU kontroll senest 12 måneder etter førstegangsregistrering. Deretter er kontrollen årlig. Det samme kravet gjelder for taxi og ambulanser, men ikke for personbiler opp til 7,5 tonn.

eu-kontroll

Sjekk når bilen skal på EU-kontroll

Det er ditt ansvar å sørge for at bilen er godkjent innen fristen for EU-kontroll. Tast inn ditt bilnummer og klikk på “SØK” for å sjekke når bilen skal på EU-kontroll.

Dato for EU kontroll

Bestill EU-kontroll (PKK)

Pris: Kr. 1188,- (inkl. MVA)

Tast inn ditt bilnummer og klikk “BESTILL EU-KONTROLL” for å bestille en EU-kontroll (PKK) til din bil.

  Bestill PKK (EU-kontroll)

  Hva går EU kontroll ut på?

  Målet med EU-kontroll er å gi landet en tryggere og mer miljøvennlig bilpark. Fokuset er rettet mot trafikksikkerhet og miljø. Kontrollen gjør derfor ut på å sjekke lys, dekk, bremser og annet vesentlig for sikkerheten, samt avgasser (eksos). Kravene til en gammel bil er imidlertid annerledes enn for en ny bil. EU kontrollen er på ingen måte en fullstendig tilstandsrapport på kjøretøyet. Til det er kontrollen alt for begrenset i omfang. 

  Når skal bilen på EU kontroll?

  Tidligere avgjøre det siste sifferet i kjøretøyets registreringsnummer hvilken måned kjøretøyet måtte inn på EU-kontroll.

  Fra februar 2019 avgjøres kontrollfristen av datoen for førstegangsregistrering og dato for siste godkjente kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt. For deg betyr dette at du kan kontrollere bilen når du vil så lenge den blir godkjent innen to år etter siste godkjente kontroll. 

  Husk at bilen må være godkjent innen fristens utløp, ikke bare kontrollert! Feil vi finner under EU-kontrollen prøver vi å utbedre der og da, slik at bilen din blir godkjent på første forsøk. Er feilen så alvorlig at vi ikke kan ta den samtidig som vi gjennomfører EU-kontrollen, må du komme tilbake når vi har muligheten til å utbedre mangelen. 

  Så lenge kjøretøyet er godkjent innen fristen, kan du selv velge hvor tidlig du ønsker å gjennomføre EU-kontrollen. Fristen er endelig, så beregn nok tid til å få gjennomført hovedkontroll, rette eventuelle mangler og få utført etterkontroll. Neste frist for godkjent EU-kontroll beregnes ut fra datoen du tar hovedkontroll, og ikke fra når du eventuelt tar en etterkontroll. 

  Hva skjer hvis du glemmer EU kontrollen?

  Er ikke kjøretøyet ditt godkjent innen fristen, kjører du ulovlig og kjøretøyet kan bli avskiltet. Bestill i såfall en EU kontroll hos oss umiddelbart slik at vi kan hjelpe deg med å bringe det formelle i orden. Har du ikke planer om å bruke kjøretøyet må du avskilte kjøretøyet og levere inn skiltene til en trafikkstasjon.

  Feil og mangler med kode 1

  Kjøretøyet er godkjent hvis vi ikke fant noen mangler eller hvis manglende vi fant bare var mangler med kode 1. Kode 1 betyr at kjøretøyet har mindre feil eller mangler som må rettes, men som ikke har betydning for om kjøretøyet kan godkjennes. Slike mangler må rettes så snart som mulig, men det er ikke nødvendig å vise kjøretøyet på etterkontroll. Eksempler på mangler med kode 1 er at det ikke er refleksvest eller varseltrekant i bilen.

  Slik unngår du unødvendige mangler på EU-kontrollen!

  Vi anbefaler deg å gjøre denne sjekken før du leverer fra deg bilen:

  1. Se at lyspærer virker og ikke har skader
  2. Sjekk at hornet virker
  3. Vindusviskerne skal virke i alle trinn og pusse rent
  4. Sidespeilene skal ikke være knust eller sprukket
  5. Sjekk at du har påbudt varseltrekant i bilen.
  6. Alle sikkerhetsbeltene skal fungere
  7. Sjekk at alle hjulboltene er på plass
  8. Speedometeret må virke
  9. Ha vognkortet klart
  10. Ha en ren og ryddig bil
  11. Sjekk at du har en refleksvest i bilen

  Har du elbil husk å ta med ladekabelen da også denne skal kontrolleres.

  Fristen for EU kontroll er endelig. Kun ved alvorlig sykdom er det mulig å få en utsettelse av EU kontrollen. Har du ikke selv mulighet til å gjennomføre kontrollen kan du få noen andre til å ta kjøretøyet til en EU kontroll. 

   

  Vennligst del dette