You are currently viewing Blir det bilferie i sommer? Vi deler noen gode tips
Sommer - Photo by Chris Kursikowski

Blir det bilferie i sommer? Vi deler noen gode tips

Har du vært innom hos for service får du 12 måneders mobilitetsgaranti, det er lurt å ha på bilferien  kontakt oss om en service før ferien.

Hvis du skal på bilferie i sommer bør du i forkant avklare at bilen er klar for lange kjøreturer. Hva er vel en større demper på ferien enn en uventet bilstans eller trøbbel med bilens funksjoner? Vi har listet opp en sjekkliste som det kan være lurt å gå gjennom i god tid før bilferien starter.

Har dekkene riktig lufttrykk etter at du la om til sommerdekk?

Riktig lufttrykk er viktig for dekkenes ytelse. For lavt lufttrykk vil påvirke bilens styre- og kjøreegenskaper. Derfor bør man jevnlig kontrollere lufttrykket på hvert hjul flere ganger i året, og i hvert fall før en langtur. Etter at man har lagt om til sommerdekk er det spesielt viktig å sjekke at dekkene har riktig lufttrykk. Det gjør man ved å benytte en lufttrykksmåler som man vanligvis finner på en bensinstasjon eller et verksted, kan gjerne komme innom å oss å få dette sjekket.

Underholdning i bilen? Dokumentere reisen?

Vi kan bestille og montere DAB, dashcam eller annet i bilen før bilferien.

Er oljenivået på riktig nivå før bilferien?

Uten nok olje eller riktig type olje på bilen kan det i verste fall føre til et kostbart haveri. Oljen smører alle komponentene i bilen som beveger seg i høy fart, og i høy temperatur, i tillegg til å lede varme bort fra bevegelige biler. Så sjekk oljenivået før du får et varsel. Det kan man enkelt gjøre selv ved å lese av nivået slik det står beskrevet i instruksjonsboka.

Er batteriet på bilen ladet og rengjort?

For å sikre at batteriet kan levere sin oppgitte startkraft må det først være fulladet. Batteriet bør også rengjøres i tilfeller hvor det har kommet rust på det for å unngå fare for overledning.

Har du riktig nivå på kjølevannet?

Ved for lavt nivå på kjølevannet kan motoren bli overopphetet og tilslutt koke, spesielt ved høy hastighet. Er det for mye væske på tanken kan det føre til en eksplosjon. Åpne panseret og sjekk nivået og om du må etterfylle før du legger ut på langtur.

Sjekk nivået og kvaliteten på bremsevæsken

Dersom bremsene er slitt eller du har en feil på forstillingen vil bilen oppføre seg merkelig ved nedbremsing. Sjekk derfor nivået og kvaliteten på bremsevæsken slik at det ikke oppstår farlige situasjoner.

Sjekk om vindusviskerne er modne for utskiftning

Etter vinteren slitasje kan det være at vindusviskerne er nedslitt og trenger og skiftes ut. Sørg for å gjøre det før du skal på langtur. Dersom du kommer inn i et kraftig regnvær vil slitte vindusviskere gi dårlig sikt. Dersom du i tillegg avfetter og polerer vinduene dine, preller vannet lettere av, og vindusviskerne holder lenger.

Ta en titt på alle lys og lykter

Hvis du er usikker på når du sist skiftet lys og lykter, ta med en ekstra pære og sikringer dersom det skulle bli behov for å skifte underveis. Nedover i Europa blir det tidlig mørkt på kveldene, og ved dårlig sikt oppstår trafikkfarlige situasjoner, både for bilfører og møtende trafikk.

Er vifteremmen stram nok?

Det er fort gjort å sjekke at vifteremmen er i god stand. Er den slitt bør den skiftes. Ta eventuelt med en ekstra på lange kjøreturer.

Har bilen tilfredsstillende sikringsutstyr?

Sjekk at eventuelle barneseter er riktig montert, at hodestøtter er riktig innstilt for alle passasjerer, og at bagasjen er riktig sikret. Løse elementer kan være livsfarlige ved kraftige kollisjoner.

Har du med deg reservehjul?

Før du drar, ta en ekstra titt på reservehjulet ditt. Sørg også for at du har med deg det du trenger ved et eventuelt hjulskifte.

Har du alt du trenger til en eventuell bilstans?

Ikke glem refleksvesten og varseltrekanten! Skulle det oppstå en bilstans kan det også være lurt å sørge for at du har nok drikke, mat og varme klær dersom bilstansen skulle skje i kaldere strøk og man blir stående fast over en lenger periode. Dersom du har bestått sjekklisten gjenstår det bare å ønske deg en god bilferie! Har du noen spørsmål før du skal på bilferie?

Har du nylig vært innom oss for service og får bilstans? da er det bra det følger med mobilitetsgaranti – link til https://ny.alversundauto.no/mobilitetsgaranti/

Ta gjerne kontakt om du trenger hjelp.