You are currently viewing Når er det tillatt med piggdekk og når er det påbudt med vinterdekk?
Vinterdekk - Photo by Michel Grolet

Når er det tillatt med piggdekk og når er det påbudt med vinterdekk?

Vinteren kommer like brått på oss nordmenn hvert år, og det er du som sjåfør som er ansvarlig for at dekkene dine er tilpasset føret og har tilstrekkelig veigrep. Ellers risikerer du å bli bøtelagt.

Kun tillatt med piggdekk om vinteren

Det er forbudt å kjøre med piggdekk om sommeren i Norge. For at vi skal kunne spesifisere når det er sommer i Norge, har myndighetene fastsatt datoer for når piggdekkperioden gjelder. I de fleste deler av landet kan man benytte piggdekk fra 1. november og frem til første mandag etter 2. påskedag. (I Trøndelag, Troms og Finnmark gjelder perioden fra 15. oktober til 30. april). Bryter du regelen risikerer du å bli bøtelagt. Men dersom føret krever det, og du vurderer det som påkrevet med vinterdekk, kan ikke noen si noe på det dersom du bruker piggdekk. Du plikter isåfall å ha en fornuftig grunn, og det er da krav om at alle hjulene har piggdekk.

Vinterdekk uten pigger kan derimot benyttes hele året, men det er ikke å anbefale da de anses å ha dårligere egenskaper på våt asfalt enn sommerdekk.

Ikke påbudt med vinterdekk

Det er ikke påbudt å kjøre med vinterdekk, enten de er med eller uten pigger. Du kan med andre ord bruke sommerdekk på bilen din året rundt. Men sjåføren er ansvarlig for å ha dekk som er forsvarlige med føret. Det betyr at dersom det er glatte veier er man forpliktet til å la bilen stå med mindre man har vinterdekk. Dersom du skulle havne i en trafikkulykke og du ikke har skodd deg etter forholdene, vil du ikke bare kunne få en bot fra politiet, men du risikerer at forsikringsselskapet ikke utbetaler noen erstatning.

Vi skal rekke å komme ned fra fjellet før vi må skifte dekk

Nordmenn er glad i å reise på fjellet, og om høsten kan det bety at veiene er glatte og snøbelagte også i sommerperioden. Dermed vil bestemmelsen om vinterdekk også bety at du som sjåfør er ansvarlig for å ha vinterdekk før 1. november, hvis været tilsier det. Husk da å skifte tilbake igjen til dekk uten pigger når du kommer ned igjen i lavlandet.

Myndighetene er også kjent med at mange nordmenn tilbringer påsken på fjellet, og det er derfor ikke tilfeldig at piggdekkperioden varer frem til en uke etter 2. påskedag. Nordmenn skal rekke å komme seg hjem fra ferie, dra på jobb og fortsatt ha tid til å skifte til sommerdekk før man blir bøtelagt.

Slitasje på veiene og dårligere luftkvalitet

I Oslo, Trondheim og Bergen er det innført piggdekkavgift. Avgiften er innført for å redusere svevestøv i lufta slik at luftkvaliteten forbedres. Piggdekk vil også utgjøre en større slitasje på norsk asfalt, noe som er årsaken til at myndighetene har innført fastsatte datoer.

Skal du bruke piggdekk må du sørge for at dekkene monteres riktig for å oppnå optimalt veigrep. Mange dekk har en pil som viser rulleretning og inside/outside på dekkene.

Les mer om regelverk for piggdekk på Statens veivesen sine hjemmesider